Vypouštění diskusní žumpy

Jeden z nejnavštěvovanějších českých zpravodajských serverů novinky.cz se rozhodl změnit podmínky přispívání do diskusí pod články způsobem, který není příliš obvyklý a měl by být výrazným odklonem od doposud běžné a zhusta zneužívané anonymity přispěvatelů. Je zajímavé sledovat, jakou rekaci to vyvolalo právě na webu, který je znám mimořádně vysokou koncentrací internetových pořvávačů a zamindrákovaných primitivů. Ihned po zveřejnění nových pravidel se objevily stovky rozhořčených příspěvků hystericky označujících tento krok za akt cenzury. Řada zoufalců, zřejmě trpících přílišným dojmem sebedůležitosti, začala ohlašovat údajné zakládání různých diskusních trucwebů, kam chtějí přetáhnout ostatní podobné ubožáky a dosytosti si užívat své „svobody projevu“. Jiní prostě jen nadávají a předpovídají novinkám brzký krach, strmý pokles návštěvnosti, propad příjmů z inzerce a podobně. Pár ukázek na pobavení (přesný přepis včetně chyb):

„cenzore přestan nás šikanovat platíme si nemalé peníze a nebo je doba stb!!!“

„Chceme svobodu slova a ne novou totalitu a cenzůru.Za tohle jsem na náměstí v 89 nezmrzal.“

„Demokracie je svobodná diskuze pro všechny i pro ty se kterými nesouhlasím“

„(…) pokud někdo chce zůstat v anonymitě, tak mu to neberte je to jeho právo, co bude příště?“

Tito trolíci evidentně nedokáží ani vstřebat definici pojmu „cenzura“ (resp. se ani nenamáhají ji zjistit), což jim však nebrání v emotivních výlevech předhazujících paralelu s cenzurou z dob budování socialismu, kterou mimochodem s velkou pravděpodobností drtivá většina těchto jedinců zná leda z doslechu. Podobně účelově zachází i s pojmy „demokracie“ a „svoboda“, kterými se snaží ospravedlnit vymáhání jakýchsi svých domnělých práv na někom jiném (kterému tím paradoxně jeho vlastní svobodu upírají). Mazat na svém vlastním webu, který si někdo provozuje a platí, příspěvky jiných lidí, nemůže nikdy už z principu spadat do kategorie cenzury, ať by už k mazání docházelo podle libovolných (či dokonce podle žádných) pravidel. Můj web je můj prostor, za něhož si sám zodpovídám a s kterým si mohu naložit dle svého. To snad není tak těžké pochopit ani pro člověka, kterému dělá problémy zformulovat vlastní myšlenku a napsat větu s méně než 5 hrubkami.

Samozřejmě pokud mi záleží na nějaké reputaci nebo důvěryhodnosti, nějaká „rozumná“ pravidla předem nastavím a držím se jich (např. vyřazování vulgarit, rasistických výroků, urážek, příspěvků zcela mimo téma, pořvávání (text kapitálkami), tapetování a spamu mi připadá jako samozřejmá součást povinné hygieny každé internetové diskuse), ale rozhodně to není moje povinnost. Pokud se rozhodnu, že zveřejním příspěvky jen těch, kteří mi pošlou tisícovku na konto a svoji fotku do schránky, pak nikdo nemůže říci ani popel. Buď s mými podmínkami dobrovolně souhlasí, nebo si může jít diskutovat jinam. Je to čistě věc svobodné volby. Nic jako „právo vykecat se u kohokoliv“, jakási svoboda projevu naruby, neexistuje.

Asi trochu chápu, jak k takovému falešnému pocitu oprávněnosti dochází. Na server s návštěvností mnoha tisíců lidí denně, jehož pravidla přispívání do diskusí jsou dostatečně měkká, se časem začnou stahovat stáda anonymních halekalů, kteří nemají takovou možnost jinde a kteří si tam chodí pouze ulevit. Z původně zamýšlených diskusí postupně vytvoří něco velmi podobného chatu, značně zaplevelenému a vulgárnímu. Diskuse je ta tam, rozumné, přínosné a skutečně diskusní příspěvky k věci v tom bahně zcela zaniknou. Například prakticky pod každým článkem, bez ohledu na jeho téma a míru jeho apolitičnosti, najdete stovky politických výlevů a nadávek. Celé je to ještě umocněno nešťastným systémem hodnocení – jak to na novinky.cz nazývají – „kvality“ příspěvků formou kliků, která nejen že spíše odráží jen jakousi „popularitu“ v tom nejhorším slova smyslu, ale navíc se dá z technického hlediska poměrně lehce ošálit. Svůj smysl takové hodnocení tudíž zcela postrádá, o čemž se dá jednoduše přesvědčit nahlédnutím na top 5 téměř libovolné diskuse na novinkách.

Zmíněné stádo hýkavců si na dotyčném webu najde pohodlný prostor k rochnění a začne ho postupně považovat za „svůj“. Když se pak provozovatel rozhodne se stavem diskusí něco učinit, cítí se dotčeni na svých právech a trpí pocitem, že jim někdo něco bere nebo je vyhání z „jejich“ teritória. Bohužel pro ně je to po stránce právní i morální pocit zcela mylný, je to jen emotivní stav, který se možná dá zkraje pochopit, ale poprat se s ním musí každý po svém.

„Konkurenční“ diskusní weby, jejichž zakládáním mnozí bezzubě vyhrožují, by určitě byly úlevou oběma stranám. Dokonce mě upřímně mrzí, že nejspíš zůstane jen u planých gest, maximálně možná vznikne sem tam nějaký nevýznamný webík s okrajovou návštěvností ale to bude asi všechno. Podobné weby by totiž mohly být výbornou stokou internetových „diskutérů“, jakousi www-kanalizací. A jistě uznáte, že kanalizace je z hlediska hygieny prospěšná věc. Obávám se však, že pro tyto lidi je větším lákadlem trousit své duševní výpotky po známém serveru, na kterém se mu někdo jiný (provozovatel) postará o desítky tisíc čtenářů a kde se dá zažít opojný pocit – byť jen verbální – destrukce, než si něco šmudlit na vlastních osiřelých stránkách, které nemají samy co nabídnout, kromě holého prostoru k vynadávání se s ostatními podobně postiženými.

Je o to směšnější, když si  takoví lidé myslí, že jejich odchodem přijde provozovatel novinky.cz o nějaké příjmy z reklamy nebo že ho to nějak jinak poškodí. Za prvé se domnívám, že nejvíce diskusních křiklounů se rekrutuje jednak mezi náctiletými a druhak mezi intelektuálně a potažmo sociálně slabšími skupinami, přičemž ani jedna z těchto kategorií není pro většinu inzerentů vyhledávanou cílovou skupinou. Za druhé jsem přesvědčen, že zkvalitnění diskusí může sice vést v absolutních číslech k poklesu návštěvnosti a – to asi spíše – počtu zobrazení, avšak tato návštěvnost může ve výsledku vygenerovat provozovateli větší zisk. Vyvezením diskusního hnoje se totiž postupně zvýší důvěryhodnost a vylepší jméno celého webu a možná se pak na něj začnou vracet čtenáři, kteří ho dříve opustili pro znechucení obsahem jeho diskusí, resp. kteří z téhož důvodu přestali do jeho diskusí přispívat. A totéž samozřejmě platí i o inzerentech.

Dá se polemizovat o tom, jestli opatření zavedené novinkami (zveřejnění pravého jména a města bydliště u každého přispěvatele) není příliš drakonické, omezující lidi žijící v zahraniční, nebo jestli to je dostatečný mechanismus k omezení projevů anonymních „verbálních hrdinů“. V každém případě však nějaké kultivující opatření novinky.cz už dávno potřebovaly. Teď bude zajímavé sledovat, jaký to vyvolá výsledný efekt a také jestli se k podobnému kroku odhodlají i jiné význačné české weby, trpící stejným problémem.

Na závěr přidám ještě jeden uraženecký citát anonymního kritika nových podmínek diskusí na novinkách:

„holt, budeme zas držet huby. ostatně to umíme.“

A dodávám: Kdepak, vážený, úplně postačí, když otevřete hubu jen tehdy, když budete mít co říci k tématu a budete to schopen říci slušně.

Úplně cítím to hrobové ticho, které by se na všech podobných internetových diskusích rozhostilo.

10 komentářů u „Vypouštění diskusní žumpy

  • 4. 3. 2009 (10:08)
    Permalink

    To že diskuze na novinkách je žumpa, je pravda, ale taky je pravda, že novou úpravou registrace do diskuze, ztratí většinu návštěvy, ale i seznam a můžeš si o tom myslet co chceš, i když to ukáže až čas.

    Odpovědět
  • 4. 3. 2009 (11:55)
    Permalink

    Ano, žumpa tam poslední dobou byla. Proč ale nešlo zablokovat ty největší vyřvávače a hulváty? V čem byl problém? Jinde to tak funguje, takže stále trvám na tom, že díky pár jednodušším jedinců to odnesli i slušní lidé. Uvést jméno a příjmení a ještě město z kterého je diskutující je hodně diskriminační pro ty, kteří jsou z malých vesnic či měst. Nejde o to že by se styděli za svůj názor, ale o to, že kdejaký „úchylák“ si vezme do hlavy že s jejich názorem nesouhlasí a že to tak „nenechá“ a vůbec nebude mít problém zjistit i ulici kde dotyčný bydlí, o nic jiného nejde. Takže závěrem, pokud by to měly novinky řádně ohlídané, nikdy by tam tam žumpa nevznikla. spokojený kocour

    Odpovědět
  • 4. 3. 2009 (17:09)
    Permalink

    Naprosto souhlasím se Spokojeným kocourem-Novinky de-facto zapříčinily vznik oné žumpy ….A je dosti v rozporu s jejich bohulibým křižáckým tažením za lepší Novinky blokování slušných uživatelů, dopustivších se v příspěvku zločinu předání odkazu na jiné stránky,a ponechání skutečně žumpoidních příspěvků a jejich autorů v naprostém klidu,takže mohou dále vytvářet atmosféru,která je údajně pro Novinky nežádoucí….

    Odpovědět
  • 4. 3. 2009 (17:18)
    Permalink

    K tomuto lze jen dodat: většina vulgarit a urážek na Novinkách přicházela z tábora voličstva ODS, neustálé napadání a útoky na lidskou důstojnost donutila ten druhý tábor k té samé rétorice. Nenecháme se urážet takovým individuem jako je kocicka.kote, či trošku pomatený Lovesound, tato sorta lidí na Novinkách to celé pokazila a víceméně donutila nás, jejich oponenty, odejít z těchto chatů, i když hlavním důvodem bylo opravdu vyhlášení nových pravidel na Novinkách. Uvádět ke svým příspěvkům i bydliště a pravé jméno, to je jako bys sám naběhl na nastavený nůž. Nyní sio mohou tito jedinci nerušeně nadávat mezi sebou, jen nevím, jak dlouho je to bude bavit, s pozdravem Martin

    Odpovědět
  • 5. 3. 2009 (4:19)
    Permalink

    Nevidím důvod proč bych měl vystavovat své blízké ohrožení od psychopatů , kteří se bojí i pod nickem vyjádřit svůj názor.Za sebe se nebojím. A připadá mi , že pisatel článku je jednak grafoman,jednak člověk trpící komplexem vícecennosti.Ne já to ostatní jsou blbí.Ostatně když by měla být nová pravidla řídící diskusi na Novinkách tak dobrá,proč už je tedy nespustili? Novinky nepotřebuji k životu,ani náhodou.Jen mě mrzelo,že se tam s lidmi ,kteří mi tam byli milí asi už nikdy nesetkám. Těší mě ,že ta možnost zůstává.Po identitě těchto netových přátel nepátrám,stačí mi , že jsou.Ostatně kdybych jejich pravou identitu znal,možná by se i něco pokazilo.Vážený pane pisateli článku.Laskavě nepovažujte ostatní lidi za idioty

    Odpovědět
  • 5. 3. 2009 (4:30)
    Permalink

    zajimave je,ze takovy kracmar(jaro,co nosi jeans wrangler) mel vzdy i pres sve vulgarity,napadani mnohych, pristup.

    Odpovědět
  • 5. 3. 2009 (5:35)
    Permalink

    tento komentář se mi jeví jako nepřiměřený… já jsem názoru toho, že na novinkách vznikl nový styl diskusí, který mnoha lidem vyhovuje, mnozí žijí vztahy, které si tam vytvořili.. nevím, co je na tom zlého.. možná by bylo lepší se s tím smířit a ne za každou cenu chtít, aby se všichni začali chovat jinak… to jako bych ve své hospodě chtěla, aby se všichni bavili o tom, co já uznám za vhodné… to prostě nejde, i když je to moje hospoda.. není to jen o hospodě, je to o každém zařízení, kde se scházejí lidé.. pokud je někdo sprostý, nebo vykřikuje nějaké nesmysly dokola, můžu ho jako majitel vyhodit… jistě tím udělám radost i normálním hostům.. proč mají platit všichni za několik jedinců?
    taková pravidla byla vždy uváděna, nicméně byli často spíš blokováni přispěvovatelé s docela nevinnými příspěvky a ti, kteří se opakovaně dopouštěli závadných příspěvků zůstávali..

    Odpovědět
  • 5. 3. 2009 (14:26)
    Permalink

    Ano, máte pravdu v tom, že Novinky si za současný stav můžou částečně samy. Kdyby se snažily hlídat úroveň diskusí už od samého začátku, nedopadlo by to takhle. Anonymní žvanilové a nadávači se sejdou na místech, kde k tomu vycítí podmínky, tak jako mouchy brzy objeví čerstvé hovno a slétnou se na něm hned v celém hejnu. Postup Novinek je tak trochu ode zdi ke zdi, nejdřív téměř úplná volnost, teď to zveřejňování jmén a měst. I proto jsem ve svém článku psal, že rozumnost nových pravidel Novinek by bylo na zvláštní debatu.
    Další chybou Novinek, která učinila to hovno pro mouchy ještě více přitažlivé, bylo jejich nesmyslné hlasování „kvality příspěvků“. Za prvé to nemá s kvalitou co dělat, za druhé se to stalo zbytečnou motivací pro různé soutěživé exoty a klikače.
    Každopádně budeme-li vycházet z toho, jaká už situace je, pak je jasné, že s tím bylo třeba něco dělat. Vyvolané nesouhlasné reakce spousty diskusních trolů na ohlášenou změnu jsou však šměšné a totálně mimo. A o tom byl můj příspěvek.

    Odpovědět
  • 15. 4. 2009 (4:28)
    Permalink

    …Nevím o co se to tu pokouši výše zobrazený „cenzor – morálista“,ale je zcela mimo mísu…Tak za jedna, diskuze neni v žádném případě o prezentováni skvostného umění vyhnout se pravopisným chybám…mnoho diskutérů nemuselo nikdy návštěvovat České školy i když jsou s děda praděda Češi / myslím tim i sebe /…Za dvě, je fakt že se našli jedinci velice přízemni struktúry,ale bývalý cenzor měl přece možnost je umravnit bloknutím,též my sami jsme se do nich dokázali obout,nebo je ignorovat…Holt,když chceš psa uhodit,klacek si vždy najdeš a jen pro zhrnutí…Novinky cz. už nebudou za stávajicich podminek zajimavou diskuzi,která svým spektrem oslovila takžka všechny lidičky…Nyni je to velice úzce profilovaná diskuze…o ničem, pardón je to jen můj názor :))

    Odpovědět
  • 15. 4. 2009 (4:35)
    Permalink

    P.S…Jsem j.eniky a stoprocentně se ztotožňuji z…Mme.Bouvier :))

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *