Kolik křesel se vejde pod Rathův zadek?

Téměř každá práce je náročná, když se dělá pořádně. Zdá se však, že do této kategorie nepatří vrcholné politické funkce. Jak jinak si lze vysvětlit, že v rozhovoru pro Lidové Noviny zareagoval nově zvolený středočeský hejtman David Rath na otázku o souběžném zachování své poslanecké funkce takto:

„Na 95 procent je to tak. Po tom zhruba měsíci a týdnu se ukazuje, že to lze obojí v pohodě zvládnout. Navíc se ukazuje, že je takový souběh funkcí výhodný pro kraj a i pro výkon funkce poslance.“

Svatá prostoto! Ve dvou větách na sebe bezelstně prozradit takové věci, to vyžaduje buď značnou tupost, nebo nadutou zaslepenost. Vzhledem k tomu, že pan Rath vystudoval medicínu, bude zřejmě z obecného hlediska poměrně inteligentní, takže u něj jednoznačně přichází v úvahu ta druhá možnost – povýšenecká arogance mu nedovolí vidět si na vlastní špičku nosu a slyšet zjevnou zhovadilost vlastních výroků, kterými se dobrovolně usvědčuje z prospěchářství, kariérismu a flákačství.

Pro úplnost je třeba dodat, že ke svému poslaneckému mandátu zastává Rath v parlamentu další placenou funkci, předsedy sněmovního zdravotního výboru, za niž jen samotný příplatek vydá na jeden lehce nadprůměrný plat. Dále pak tamtéž působí jako místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr zdravotnictví, ale tyto funkce lze považovat spíše jen za bezvýznamné nálepky. A konečně, kromě poslanectví a hejtmanství Středočeského kraje provozuje vlastní ambulantní praxi, působí na Interní klinice 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jako odborný asistent a je jednatelem dvou firem.

V číslech to znamená zhruba 61000 platu poslance, 25000 příplatku za předsednictví sněmovního výboru, 30000 poslaneckých náhrad a téměř 90000 hejtmanského platu. Suma sumárum 206 tisíc, a to bez započtení platů a zisků z jeho (údajné) činnosti lékaře, které mi bohužel nejsou známy.

Rath je evidentně přesvědčen o tom, že ve funkcích, které zastává, přímá úměra neplatí. Tedy že doba a úsilí, které by do každé z nich měl vložit, se nesčítají, ale spíše jen dělí mezi to, co jim chce pan doktůrek laskavě věnovat. Neboť pokud by tomu tak nebylo, musel by si myslet, že den má nejméně 40 hodin, což si při jeho domnělé inteligenci zřejmě nemyslí a navíc, pokud sám tvrdí, že se to dá zvládnout v pohodě, pochybuji, že stráví denně prací o mnoho více než standardních 8 hodin.

Budeme-li tedy realističtí, o plném nasazení se ani u jedné z Rathovi svěřených funkcí hovořit určitě nedá. Ovšem pokud vím, nic jako poslanec nebo hejtman na částečný úvazek neexistuje, takže pan „krajskej“ se evidentně dopouští podvodu na zaměstnavateli (v tomto případě potažmo voličích) a porušování pracovní disciplíny.

Pokud jde o druhou půlku citovaného výroku, jedná se o upozornění na střet zájmů, případně záměru zneužití pravomoci veřejného činitele (viz §158 trestního zákona č. 140/1961 Sb.). Pokud by měl být určitý kraj nějak zvýhodněn tím, že jeho zástupce (ne-li přímo šéf) má slovo i v zákonodárném sboru, pak to určitě není správně. Což samozřejmě platí i naopak, nevidím důvod, proč by měl nějaký poslanec oproti ostatním profitovat z toho, že je ve vedení kraje. Dalším střetem zájmů jsou pak obě tyto funkce (poslanec a hejtman, dříve i ministr) vůči soukromým lékařským aktivitám Davida Ratha. Že by snad tento pán nevěděl o existenci zákona č. 156/2006 Sb.?

Myslím, že je nabíledni, proč se i po získání hejtmanského křesla drží exministr Rath svého poslaneckého mandátu jako hovno košile – imunita, která mu z pozice jeho členství v parlamentu ČR přísluší, se mu může jednou zatraceně hodit. Je to prozíravý člověk, ten pan Rath.

5 komentářů u „Kolik křesel se vejde pod Rathův zadek?

  • 28. 12. 2008 (17:41)
    Permalink

    ještě je pokud se nepletu zastupitelem (Hostivice)

    Odpovědět
  • 14. 1. 2009 (19:22)
    Permalink

    Pěkné :-)) Pan Rath je pořízek, to se shodneme ALE! Za prvé jak jsi sám napsal, nevíš a pravděpodobně málo lidí ano, kolik hodin opravdu pracuje. Za druhé, je velký rozdíl mezi prací za pasem a prací poslance, podnikatele, soukromou praxí apod… To berme v úvahu. Ze své zkušenosti můžu říct, že dělat práci na 150% se dá hned několikrát, nutně to neznamená, že musím mít jen jednu. Zavísí to čistě jen na tom, jak dobrý manager sem. Pokud umím práci správně zorganizovat a přerozdělit, sám nemusím dělat „nic“ a mé výsledky a výsledky mého týmu budou 150%!! Pozor pozor Ivane…

    Odpovědět
  • 15. 1. 2009 (18:43)
    Permalink

    Vzhledem k tomu, že i pan Rath (ač se to někdy nezdá) je také člověk a pohybuje se ve stejném vesmíru jako my ostatní, tedy musí jíst, spát a občas zařídit nějaké osobní věci, více než nějakých 14 hodin na práci mít nemůže. Vzhledem ke spektru jeho zaměstnání mu realisticky zbyde na poslancování, podobně jako na hejtmanování, max. nějakých 5 hodin i při tomto ďábelském pracovním nasazení. Ano, věřím, že si to může zařídit tak, že stihne své úkoly za polovinu běžné doby, ale pak logicky přijde otázka, proč si to tak nemohou dobře zařídit a zorganizovat i ostatní poslanci a hejtmani. Jedna možná odpověď je, že nechtějí nebo nemusejí, ergo docela se flákají. Druhá možnost je, že tyto pozice jsou přinejmenším z časového hlediska docela brnkačka a zašívárna. Ani jedno není dobře. I když chápu, že to pak nevypovídá něco jen o p. Rathovi, ale i o ostatních zůčastněných politicích.
    Každopádně, za prvé nevěřím, že by Rath byl takový extrémní pracant (všimněte si, že sám použil výraz „v pohodě“, takže těžko asi ze sebe dře kůži), za druhé tu pořád máme ten střet zájmů a zneužití pravomoci.

    Odpovědět
  • 9. 2. 2009 (10:34)
    Permalink

    No a pak asi cetuje mezi pracovišti, že? Takže času zbývá o něco méně.
    Politiku na této úrovni těžko nazývat prací, jak vidět dobře delegovanou lze zvládnout i nechutným kibicem jak Rath poslední dni předvádí.
    Studiem lékařské fakulty lze správně predikovat jistou inteligenci, v žádném případě však zdravý úsudek. S velice nakažlivou arogancí moci je pak inteligence prvkem která tuto aroganci ještě umocňuje. Demence moci.
    Cítí se naši politici ve službě vlasti nebo jako vládci? A tady je asi jádro pudla.

    Odpovědět
  • 15. 4. 2009 (4:53)
    Permalink

    …Nějakej ten pán Rath je všude na světě občas potřebný…On by si Nějakej pán Julínek s Cíkrtem mysleli že lidičky jsou gumáci a lze do nich kopat jako do mičudy…Vše má svý za a proti a nejhorši na tom je že človiček ve své podstatě je jako auťák kterému dáš cíhlu na pedál a je mu fájn že se deré kupředu aniž si uvědomí že je vlastně časovanou…bombou :)) Lékem na nemoc našich politických „autiček“ by byl skutečně inteligentní,rozumný a človíček nad věci v roli našeho prezidenta…Bohužel obdobný a slušný adept je zpravidla odstrčen…viz. poslední naše prezidentské volby …Škoda mluvit :))

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *